Sukkerprint

Vedrørende sukkerprint til kager


Den printer og de farver, vi hidtil har brugt til sukkerprint, lever op til EU´s regler. 


Pr. februar 2023 er de danske regler blevet skærpet, og vi kan derfor ikke lave sukkerprint pt.


Det er muligt at købe sukkerprint i udlandet, så hvis du selv køber sukkerprintet, kan vi gøre plads til det på kagen, og så kan du selv lægge det på. 
Se nedenstående uddybning fra BKM (Bager- og konditormestre i Danmark).

Der er klare regler for brug af tilsætningsstoffer og fødevarekontaktmaterialer, som skal overholdes, når kager med sukkerprint sælges. De to problematikker omkring sukkerprint, nemlig printeren og farverne, er begge inkluderet i den kampagne, Fødevarestyrelsen kører fra den 1. marts frem til juli 2023. 

Printeren, der bruges til sukkerprint, er et fødevarekontaktmateriale (FKM). Der skal derfor fra fabrikanten/leverandøren medfølge en FKM-overensstemmelseserklæring, som erklærer, at de dele af printeren, der kommer i berøring med fødevarer, er testet op imod reglerne for fødevarekontaktmaterialer, således der ikke afgives uønskede stoffer til sukkerprintet. 

Denne erklæring skal vises til Fødevarestyrelsen på anmodning.

Da de printere, der som oftest bruges til sukkerprint i Danmark, er Canon-blækprintere, har Fødevarestyrelsen været i kontakt med Canon. Her erklærer man, at der ikke findes FKM-overensstemmelseserklæringer – og at man ej heller har i sinde at få tilvejebragt dette, da printerne ikke er udviklet til sukkerprint-formål.

En anden problematik med sukkerprint er farverne. De farvepatroner, der benyttes til sukkerprint, indeholder stort set altid farver (tilsætningsstoffer), der er mængdebegrænsede i anvendelsen i henhold til tilsætningsstofreglerne. Her skal man som producent af sukkerprintet sikre sig (og kunne bevise over for myndighederne), at grænserne for brugen af de enkelte e-numre i forhold til vægten af sukkerprintet overholdes. Dette er teknisk set umuligt, da man ikke selv kan måle/veje mængden af de enkelte farver, der bruges til forskellige billeder.


BKD har over mange år været i tæt kontakt med Fødevarestyrelsen om løsninger i forhold til sukkerprint, og der er presset på for, at de danske myndigheder, via EU, skulle rejse problematikken over for de øvrige lande, da sukkerprint ikke er et enestående dansk fænomen, men mindst lige så udbredt i resten af EU, hvor også leverandørerne af materiale til sukkerprint stammer fra. 

BKD er vidende om, at en snarlig løsning er på trapperne. En løsning, der forventeligt betyder, at brug af printere, som har FKM-overensstemmelseserklæring, og farver (selv med en fuld printet side) overholder samtlige regler.